Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μάγκικη Θεσσαλονίκη ... (Αφιέρωμα 2)



1. Κώστας Βουτσάς

Ο Κώστας Βουτσάς είναι Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε και την καριέρα του. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου απ' όπου αποφοίτησε το 1953.
Υπήρξε σύζυγος της επίσης ηθοποιού και χορεύτριας Έρικας Μπρόγερ (1943-). Έχει τρεις κόρες, την πρώτη με την Έρικα Μπρόγερ και δύο με την δεύτερή του σύζυγο. Η μία, η Θεοδώρα Βουτσά, ακολούθησε τα δικά του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας. Ο θετός γιος του (από άλλο γάμο της τρίτης γυναίκας του), Άνθιμος Ανανιάδης, είναι και αυτός ηθοποιός.




2. Θοδωρής Αθερίδης


Ο Θοδωρής Αθερίδης είναι Έλληνας ηθοποιός.
Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου1965 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο 40ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Ιωαννίδειος Σχολή), ενώ στο Λύκειο ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ το 1987.
Στα τέλη του '90 δημιούργησε μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη το μουσικό γκρουπ Άγαμοι Θύται, λόγω του οποίου κατέβηκε από τη συμπρωτεύουσα στην
Αθήνα







3. Γρηγόρης Βαλτινός
Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Ξάνθη, όπου και έζησε μέχρι τα οκτώ του χρόνια[1][2]. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τραγουδιού και χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτη-Μερκούρη, Bουγιουκλάκη, Καρέζη-Καζάκου, Αλεξανδράκη-Γαληνέα, Γκιωνάκη, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.α.)
Εχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) ως την κωμωδία, την πρόζα και την επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και το σύγχρονο ρεπερτόριο: Ο Νηλ, Γουίλιαμς, Άλμπι, Μίλερ, Σνίτσλερ, Αντρέγεφ, Τουργκένιεφ, Γκέρνι, Mάργκιουλις κ.α. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Ζυλ Ντασέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Φρανκ Χόζερ, Κώστας Τσιάνος, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρότζερ Ουίλιαμς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Σταύρος Τσακίρης. Εχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ (Ο βιολιστής στη στέγη, Τσέχωφ-το μιούζικαλ).Εχει τραγουδήσει τον ρόλο του Χριστού στην βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη “Σταύρωση”, η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία, επίσης τον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου “Η άλωσις της Πόλεως” και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα “Κοσμάς ο Αιτωλός”.
Συμμετείχε σαν αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως «Αξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη-Οδυσσέα Ελύτη, «Λειτουργία του Ορφέα» των Γιάννη Μαρκόπουλου-Πάνου Θεοδωρίδη, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» των Γιώργου Χατζηνάσιου-Γιώργου Παπακώστα, «Ελλάδα- Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων» των Πασχάλη Τόνιου-Γιώργου Παπακώστα. Εχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Αστροφεγγιά», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Φάκελος Αμαζών», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Πρόβα νυφικού», «Ο μεγάλος θυμός», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Ερωτας» κ.ά.
Με την ερμηνεία του στον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης, που άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του ύστερα από 1500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Ο ίδιος, από το 1990 και μετά, έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Από τους πρόσφατους θεατρικούς του ρόλους ξεχωρίζει εκείνος του Τζορτζ στο Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ του Ε. Άλμπι, έργο που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο θέατρο ``ΛΑΜΠΕΤΗ`` αλλά και σε περιοδεία. Επίσης οκτώ χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του Βιολιστή στη στέγη ξαναπαίζει τον ``Τέβγε`` στο Ηρώδειο και κατόπιν σε μία μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα. Το 2006 τιμήθηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου ``ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ`` για την ερμηνεία του στο παραπάνω μιούζικαλ.

 4. Τραιανός Δέλλας

Ο Τραϊανός Δέλλας γεννήθηκε (στις 31/1/1976) και μεγάλωσε στο Μικρό Μοναστήρι, ένα χωριό που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του ομάδα ήταν η ακαδημία ποδοσφαίρου του Αρη σε ηλικία 11 ετών. Η πρώτη θέση στην οποία χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτή του δεξιού εξτρέμ. Σε ένα καλοκαίρι όμως, εκεί γύρω στο ’90, γύρισε από τις θερινές διακοπές όντας 20 πόντους ψηλότερος, με συνέπεια να καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας. Πέρασε από όλες τις μικρές ομάδες της ακαδημίας του Αρη.
Εκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική σε ηλικία 17 ετών, την περίοδο ’93-’94 με την φανέλα του Άρη. Επαιξε για δύο χρόνια στον Πανσερραϊκό ως δανεικός και το καλοκαίρι του ’96 επέστρεψε στον Άρη.
Ως μέλος μιας χρυσής εθνικής Ελπίδων, με συμπαίκτες τους Ελευθρόπουλο, Μαυρογενίδη, Καραγκούνη, Μπασινά, Σωτήρη Κωνσταντινίδη, Παντελή Κωνσταντινίδη, Λυμπερόπουλο, Γκούμα, Λάκη έκανε τα πρώτα διεθνή βήματα. Το καλοκαίρι του ’97 ο Άρης τον παραχώρησε στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και ξεκίνησε την διεθνή καριέρα του.
Το καλοκαίρι του ’99 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, στην οποία έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2001. Επόμενος σταθμός ήταν η Περούτζια. Και οκτώ παιχνίδια στο καμπιονάτο ήταν αρκετά για να βάλουν το όνομά του στην μεταγραφική λίστα των Ρόμα, Μίλαν, Γιουβέντους, Ιντερ.
Τον Μάιο του 2002 ο «Τράι» αποδεσμεύτηκε από την Περούτζια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια και επέλεξε τη Ρόμα. Εμεινε στη Ρώμη μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Εκανε 45 συμμετοχές στο καμπιονάτο με τη φανέλα της Ρόμα και πέτυχε δύο γκολ. Συμμετείχε δύο φορές στο Champions League. (3 συμμετοχές την περίοδο '02-'03 και 4 συμμετοχές την περίοδο '04-'05). Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2005, ο Τραϊανός επέστρεψε στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα, με συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα και το Champions League.
Το κεφάλαιο «Εθνική Ανδρών» άνοιξε για τον Δέλλα τον Απρίλιο του 2001, μετά από πρόσκληση του Βασίλη Δανιήλ. Αυτός όμως που τον καθιέρωσε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας ήταν ο Οτο Ρεχάγκελ, που τον προσκάλεσε για πρώτη φορά στις 21/8/2002 για ένα φιλικό παιχνίδι με τη Ρουμανία. Η κορυφαία προσωπική στιγμή του ήταν το χρυσό γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό του Euro 2004 απέναντι στην Τσεχία την 1η Ιουλίου και η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στις 4 Ιουλίου.
Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει ένα κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΚ (2000).

5. Φάνης Μουρατίδης



Ο Φάνης Μουρατίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και  σπούδασε στο Κρατικό Θεάτρο Βορείου Ελλάδος.  Είχε παρουσία σε δύο κρατικές σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο.  Επίσης είχε έξι εμφανίσεις στην Επίδαυρο και συνεργασίες με μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες.

Έγινε γνωστός από τη θητεία του στο ιστορικό θέατρο Αόμρε.  Στη συνέχεια και εντελώς ξαφνικά έπλευσε προς άλλα καλλιτεχνικά νερά δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του στο ελεύθερο θέατρο και στην τηλεόραση.

Είναι παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, έχουν δύο παιδιά τα οποία είναι αγόρια και μένουν στο Χαλάνδρι.  Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς  ''Μπαμπά Mην Τρέχεις''  που προβαλλόταν από το MEGA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου