Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011



Σε έναν εναλλακτικό χώρο, διοργανώνονται εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους του μουσείου. Με αφορμή γενέθλια ή γιορτή, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα δράσης, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά και κινητικά παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, αλλά και ξενάγηση στη μοναδική έκθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για ομάδες 20 – 30 παιδιών και διαρκεί 2,5 ώρες.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο και συγκεκριμένα στη μόνιμη συλλογή του μουσείου με θέμα ''Ολυμπιακοί Αγώνες, Στιγμές της ιστορίας''. Στόχος είναι να εξοικειωθούν με το χώρο και σταδιακά να ανακαλύψουν έναν κόσμο συναισθημάτων, γεγονότων, μοναδικών στιγμών. Με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών γίνεται η πρώτη ''συνάντηση'' των παιδιών με τα εκθέματα και την ιστορική παράθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ''κυνήγι θησαυρού'' στην έκθεση παίρνει άλλη διάσταση και ο εκθεσιακός χώρος αποκτά νέο νόημα για τα παιδιά. Σε δύο ομάδες, ανακαλύπτουν μαθαίνοντας και παίζοντας, τρέχοντας να ανακαλύψουν το επόμενο στοιχείο που οδηγεί στη λύση του γρίφου.
Η δεύτερη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι περισσότερο κινητική με επιλογές δράσης. Στον προσομοιωμένο χώρο του στίβου που έχει δημιουργηθεί ειδικά για παιδιά στο μουσείο, δοκιμάζουν τις βασικές κατηγορίες των αθλημάτων. Δρόμος ταχύτητας, σκυταλοδρομία, εμπόδια, ρίψεις σφαίρας, άλμα εις μήκος και άλμα εις ύψος, προκαλούν τις δυνατότητες των παιδιών και τα ωθούν να γνωρίσουν τον τρόπο και την τεχνική διεξαγωγής ενός αθλήματος.
Εναλλακτικά, η δράση μπορεί να μεταφερθεί στην έκθεση ''Επιστήμη των Αθλημάτων'', εφόσον καταφέρουν οι μουσειοπαιδαγωγοί να κρατήσουν τους ενήλικες σε απόσταση από τον πειρασμό των μηχανημάτων. Για πρώτη φορά, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σωματομετρικά τους χαρακτηριστικά παίζοντας. Μηχανήματα ελέγχου αντανακλαστικών, μέτρησης ευλυγισίας σώματος, περιφερειακής όρασης, καρδιακών παλμών και για το τέλος χρονομέτρηση αγώνα ταχύτητας. Βατήρας, εντολές αφέτη και photo finish τερματισμού για όλους. Μοναδική εμπειρία, σε ένα μοναδικό περιβάλλον κινητικής δράσης και μάθησης.
Το πρόγραμμα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών. Αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση παιδικής εκδήλωσης με υψηλά standards και προσδοκίες, όπως όλα τα προγράμματα του μουσείου. Σταθερά προσανατολισμένο το μουσείο στην εξοικείωση των παιδιών με τη μουσειακή πληροφορία και τους χώρους των μουσείων, προωθεί προγράμματα προσέγγισης των παιδιών με κριτήριο τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου