Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Καιμακτσαλαν (όρος Βόρας ) / Παλιός Άγιος Αθανάσιος : Η Αράχωβα της Θεσσαλονίκης ,, !

 Kaimaktsalan Life - Η πρώτη lifestyle εφημερίδα του Kaimaktsalan

«Ένα μεγάλο μυστικό των καλών τρόπων είναι να συμπεριφέρεσαι όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται» έγραψε ο Λόρδος Τσέστερφιλντ και με αφορμή διάφορες συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν από αγενείς μέχρι ζωώδεις (sic!) θα εστιάσουμε σε μερικους κανόνες κακής συμπεριφοράς που αφορούν όλους μας.
* Στην  country chic ταβέρνα
Η αντίληψη ότι στην ταβέρνα στο βουνό όλα επιτρέπονται είναι εσφαλμένη, οι καλοί τρόποι είναι ίδιοι παντού.
- Για να αποφύγουμε αναμονές φροντίζουμε να κλείνουμε πάντα τραπέζι, ειδικά σε περιόδους εορτών και αργιών.
- Φροντίζουμε να έχουμε άποψη του χώρου και στην ντόπια ορεινή ταβέρνα να μην απαιτούμε να έχει κρεμμυδόσουπα, σατωμπριάν ή αστακομακαρονάδα. Στην περιοχή μας ευδοκιμεί η γάστρα που είναι σκεύος παραδοσιακό και μέσα σε αυτό ψήνονται αρνιά, αγριογούρουνα Αυστρίας (δεν απαιτούμε να έχουν ντόπιο κηνύγι που το σκότωσαν προχθές) και ζαρκάδια Ν.Ζηλανδίας.
- Η σχετική χαλαρότητα της ταβέρνας μας επιτρέπει να πιάνουμε με τα χέρια τα παιδάκια ή να κάνουμε παπάρα στη σαλάτα αρκεί να μην γίνεται τίποτα έντονα.
- Στα περισσότερα εστιατόρια την περιοχής μας (με εξαίρεση το Limparis Kitchen και ίσως ένα-δυο ακόμα) υπάρχει σχετική στενότητα οπότε καλό είναι να μη φωνασκούμε και  να μήν απλώνουμε πίσω τα χέρια για να ξεπιαστούμε. Ακόμη, αν ήμαστε θεριακλήδες των κουβανέζικων πούρων καλό είναι να μην τα ανάψουμε για ευνόητους λόγους.
* Στο δρόμο
- Σεβόμενοι τα καλντερίμια και την τοπική παράδοση δεν τρέχουμε με τα θηριώδη μας τζιποειδή, άλλωστε η επίδειξη γίνεται καλύτερα όταν αφήσουμε στους περιπατητές χρόνο να μας δουν.
- Φροντίζουμε να έχουμε γνώση των δυνατοτήτων του οχηματός μας σε γλιστερό οδόστρωμα με πάγο και χιόνι καθώς δεν φταίνε σε τίποτα αυτοί που είναι από πίσω στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουν μερικά λεπτά και στη χειρότερη να αναγκαστούν να μας σπρώξουν ή να μας βάλουν τις αλυσίδες για να ξεκολλήσουμε όλοι μαζί.
- Και μιας και μιλάμε για εξοπλισμό καλό είναι να φροντίσουμε στη διάρκεια του χειμώνα να εφοδιαστούμε με αλυσίδες χωρίς να κάνουμε φυσικά υπερβολές όπως πρόσφατα γνωστός επιχειρηματίας εξ Αθηνών «φόρεσε» 4 (!) αλυσίδες στο τετρακινητό του.
* Ειδικά στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο
- Προσέχουμε τις ενδυματολογικές μας επιλογές. Στο βουνό δεν φοράμε ότι στην πολή και στο Βel Air του χωριού όχι ότι θα φορούσαμε στο Bel Αir της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα μπορεί να είναι πρακτικό, καθώς δύσκολα περπατάμε στο χιόνι με γόβες και οι βραδινές τουαλέττες και τα μίνι δεν ενδύκνειται για το κρύο του χεμώνα σε υψόμετρο 1300μ.
* Στο ξενοδοχείο-ξενώνα
- Πριν κάνουμε την κράτηση φροντίζουμε να ενημερωθούμε για τα  τάντα προκειμένου να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Η λέξη και ο όρος σουίτα στα τοπικά καταλύμματα ειναι παρεξηγημένος και καλό είναι να γνωρίζουμε από το τετραγωνικά του δωματίου μας μέχρι τη θέα του, καθώς επίσης και τις λοιπές παροχές του καταλύμματος.
-  Ορισμένοι ταξιδιώτες έχουν τη συνήθεια να παίρνουν μαζί τους φεύγοντας από το ξενοδοχείο πετσέτες, μπουρνούζια αλλά και φωτιστικα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Ας έχουμε υποψιν μας ότι μια γρήγορη επιθεώρηση στο δωμάτιο πριν την αναχώρηση μπορεί να είναι εξευτελιστική για εμάς.


Ο Άγιος Αθανάσιος και το Καιμακτσαλάν αποτελούν τον δημοφιλέστερο ίσως προορισμό για τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες γενικότερα .. Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο που επισκέπτονται κατά καιρούς την περιοχή..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου